Hardelenzen

Ook bekend als vormstabiele lenzen of RGP-lenzen (Rigid Gas Permeable), zijn een type contactlenzen dat zich onderscheidt door hun materiaal en ontwerp. Hier is wat meer informatie over harde lenzen:

Harde lenzen worden vervaardigd van een stijver en duurzamer materiaal in vergelijking met zachte contactlenzen. Ze behouden hun vorm op het oog en laten zuurstof door, wat zorgt voor een goede ooggezondheid. Dit ademend vermogen maakt ze comfortabeler om te dragen dan de vroegere ‘harde’ lenzen, die minder zuurstof doorlieten en vaak minder comfortabel waren.

Enkele kenmerken en voordelen van harde lenzen zijn onder andere:

  1. Scherp zicht: Harde lenzen bieden vaak een scherper zicht dan zachte lenzen, vooral voor mensen met astigmatisme of complexe oogproblemen.
  2. Duurzaamheid: Omdat ze gemaakt zijn van duurzaam materiaal, gaan harde lenzen meestal langer mee dan zachte lenzen en vereisen ze minder vervanging.
  3. Verminderd risico op ooginfecties: Omdat harde lenzen zuurstof doorlaten en minder gevoelig zijn voor ophoping van eiwitten en vuil, is het risico op ooginfecties doorgaans lager dan bij sommige zachte lenzen.
  4. Correctie van specifieke problemen: Harde lenzen kunnen specifiek ontworpen worden om een reeks oogproblemen te corrigeren, waaronder bijziendheid, verziendheid, astigmatisme en presbyopie.
  5. Minder lensvervanging: In tegenstelling tot zachte lenzen die dagelijks, wekelijks of maandelijks moeten worden vervangen, kunnen harde lenzen vaak jaren meegaan als ze goed worden onderhouden.

Hoewel harde lenzen veel voordelen bieden, kunnen ze enige aanpassingstijd vergen omdat ze in eerste instantie ongemakkelijk kunnen aanvoelen. Wij kunnen helpen bij het aanmeten en de juiste pasvorm van harde lenzen voor jouw ogen. Regelmatige oogonderzoeken en zorgvuldig onderhoud van de lenzen zijn belangrijk om de gezondheid van je ogen te waarborgen.

In het kort, harde lenzen zijn een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een scherp zicht, duurzaamheid en een verminderd risico op ooginfecties. Ze zijn een geavanceerde optie die vaak wordt aanbevolen voor specifieke oogproblemen. Raadpleeg altijd een contactlensspecialist om te bepalen welk type lenzen het beste bij jouw behoeften past.


Nachtlenzen

 

Ook wel bekend als ortho-k lenzen (orthokeratologische lenzen), zijn een bijzondere vorm van contactlenzen die een unieke oplossing bieden voor mensen met bijziendheid. Wat nachtlenzen onderscheidt, is hun vermogen om het zicht te corrigeren terwijl je slaapt. Hier is wat meer informatie over deze innovatieve lenzen:

Nachtlenzen zijn ontworpen om ’s nachts te dragen terwijl je slaapt. Tijdens het dragen van deze lenzen wordt het hoornvlies van het oog voorzichtig afgeplat, wat tijdelijk de kromming van het hoornvlies verandert. Hierdoor kan het licht dat in het oog valt op de juiste manier gefocust worden op het netvlies, waardoor bijziendheid (myopie) gecorrigeerd wordt.

Enkele kenmerken en voordelen van nachtlenzen zijn onder andere:

  1. Geen noodzaak voor dagelijkse lenzen: In tegenstelling tot traditionele contactlenzen hoef je nachtlenzen alleen ’s nachts te dragen. Overdag heb je geen lenzen of bril nodig om scherp te zien.
  2. Vrijheid en comfort: Nachtlenzen bieden een onbelemmerde en comfortabele kijkervaring gedurende de dag, zonder de beperkingen van het dragen van lenzen of een bril.
  3. Geschikt voor actieve levensstijlen: Nachtlenzen zijn ideaal voor mensen met een actieve levensstijl, zoals sporters, omdat ze geen zorgen hoeven te maken over hun lenzen tijdens fysieke activiteiten.
  4. Omkeerbaar: Als je stopt met het dragen van nachtlenzen, keert het hoornvlies geleidelijk terug naar zijn oorspronkelijke vorm, waardoor je de flexibiliteit behoudt om te stoppen met het dragen van nachtlenzen als dat nodig is.

Het aanpassen van nachtlenzen vereist zorgvuldige metingen en opvolging door een contactlensspecialist. De exacte pasvorm van nachtlenzen is van vitaal belang voor een succesvolle correctie van bijziendheid. Bovendien zijn regelmatige oogonderzoeken nodig om de gezondheid van je ogen te bewaken en de pasvorm van de lenzen aan te passen indien nodig.

Overweeg nachtlenzen als een innovatieve optie voor bijziendheidscorrectie die de flexibiliteit en het comfort biedt om overdag zonder lenzen of bril scherp te zien. Raadpleeg altijd een contactlensspecialist om te bepalen of nachtlenzen geschikt zijn voor jouw specifieke behoeften en ooggezondheid.

Voordat je Nachtlenzen kan gaan dragen, beoordeelt je contactlensspecialist of jouw ogen geschikt zijn voor Nachtlenzen. Helaas zijn Nachtlenzen niet voor iedereen de oplossing. Nachtlenzen corrigeren bijvoorbeeld alleen min-sterktes tot een sterkte van ongeveer -5,00. Laat daarom altijd door je contactlensspecialist beoordelen of Nachtlenzen ook geschikt zijn voor jouw ogen.

Voor het aanmeten van Nachtlenzen maakt je contactlensspecialist met behulp van een topograaf een plaatje van je ogen.

Dit is belangrijk om de vorm van je ogen nauwkeurig te bepalen. Verder zal hij je sterkte opmeten. Met deze gegevens worden Nachtlenzen gemaakt die precies op maat gemaakt zijn voor jouw ogen en de correctie die jij nodig hebt.

Een paar dagen na het aanmeten van de lenzen zijn de lenzen klaar en kan je deze ophalen. Als je nog nooit lenzen gedragen hebt, zal je contactlensspecialist met je doornemen hoe je de lenzen inzet, uithaalt en schoonmaakt.